Zaterdag 10 oktober 2020 “Wat te doen als de massa op hol slaat? Jungiaanse/ dieptepsychologische achtergronden bij de huidige crisis” Lezing door Elze van Hamelen (via Zoom)

In een samenleving die in verbinding staat met een ‘levende mythe’ ervaren de mensen het leven als zinvol en betekenisvol. Wanneer die verbinding niet collectief ervaren wordt, raakt de cultuur in verval. De wortels van de huidige crisis liggen in het verlies van verbinding – met een levende mythe, of met de goddelijke basis.

C.G. Jung verdiepte zich in de vraag hoe deze mythische beelden zich in de westerse samenlevingen de afgelopen twee millennia ontwikkelden. Hij voorspelde dat we rond deze tijd in een crisis zouden komen. Volgens Jung heeft de Christelijke mythe zich niet vernieuwd, en is daardoor vervallen in dogma’s en holle rituelen. Het Christendom, aldus Jung, heeft geen plek en dus geen bevredigende verklaring voor het bestaan van het Kwaad, de rol van het vrouwelijke, of de materiele werkelijkheid. Dat leidde tot eenzijdigheid en het overbenadrukken van yang waarden in een extreme ratio en extraversie. Door het verlies van een betekenisgevende mythe biedt de huidige samenleving geen groter geheel waarin het individu wordt opgenomen. Welvaart, kickjagerij en accummulatie van geld en spullen bieden slechts beperkt soelaas. Jung merkte in zijn praktijk dat de kern van het probleem van zijn clienten – na het doorwerken van hun jeugdproblematiek – een zoeken naar zingeving was. Hij waarschuwde ervoor dat het individu zonder ervaring van het trancedente vatbaar wordt voor massabewegingen en massapsychoses.

Tegelijkertijd komen uit het collectief onbewuste ook aanknopingspunten naar voren die het begin van een nieuw mythisch tijdbeeld schetsen. In de overgang zag hij het grote risico: na een lange eenzijdige ontwikkeling zullen tegendelen weer bij elkaar gebracht moeten worden. De psyche streeft immers naar heelheid. Die tegenstellingen zijn momenteel erg zichtbaar.

Uiteindelijk legt Jung de oplossing bij het indidividu. De benadering die hij ontwikkeld heeft is in wezen een religieuze psychologie – een actieve zoektocht naar kennis van de ziel, als een hernieuwde religieus-spirituele grondhouding. In dit individuatie-proces valt een persoon door actief met zijn onbewuste te werken zowel meer samen met zichzelf, als met het goddelijke. 

“Alleen degenen met een innerlijk leven, een innerlijke kern die een veilige basis biedt die onafhankelijk is van maatschappelijke structuren of externe autoriteiten, zijn in staat om niet mee te lopen in tijden wanneer de massa op hol slaat, en om zich af te vragen – ‘klopt dit wel, wat hier gebeurt’? “

Elze van Hamelen
Elze las de biografie ‘Dromen, herinneringen, gedachten’ van C.G. Jung op haar veertiende, Sindsdienlopen aspecten van Jungiaanse psychologie en wereldbeeld als een rode draad door haar leven. Tussen 2005 en 2015 volgende ze de opleiding Jungiaanse psychologie bij Karen Hamaker-Zondag. In een maatschappij die op veel vlakken ontworteld en ontzield is, biedt de Jungiaanse psychologie houvast, een kader voor persoonlijke ontwikkeling, zin- en betekenisgeving.

Programma
19.40 uur: ontvangst, opening van de Zoom meeting
20.00 uur: aanvang lezing
21.30 uur: einde lezing en vragen stellen
22.00 uur: einde van de Zoom meeting

Aanmelden
Als je de lezing virtueel wilt bijwonen, dan stuur je een e-mail naar info@skyhighcreations.nl met als titel “Jung”. Je maakt € 15,– pp over op NL78 ABNA 0467074526 t.n.v. R.J. Beljon (BIC Code: ABNANL2A). Nadat de betaling is ontvangen sturen we je een link waarmee je vanaf ongeveer 15  minuten voor aanvang aan de meeting kunt deelnemen. Als je nog geen Zoom hebt, dan installeert dat als het goed is ook automatisch met deze link. Als je nog nooit met Zoom hebt gewerkt, probeer dan ruim op tijd het programma te installeren en zorg dat je op tijd bij de meeting aanwezig bent. Je kunt ook bellen met 06 54752559.

Nieuwsbrief
Als je automatisch op de hoogte wilt blijven van de lezingen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Voor meer informatie kun je ook telefonisch contact opnemen via: 06 – 54 752 559.