Tjeerd Gorter

7_tjeerd_gorterTjeerd Gorter
Tjeerd is van origine Landschapskundig Fysisch Geograaf en heeft jarenlang in het vakgebied van bodemonderzoek en milieu-effectrapportage gewerkt. Na een jarenlange scholing  is hij leraar intuïtieve ontwikkeling geworden, waarbij hij een aantal jaren ook directeur is geweest van de grootste school op dit gebied in Nederland. Momenteel combineert hij het oude geografenvak met het leraarschap in bewustzijnsontwikkeling en heeft een nieuwe school, Splendid, waarin hij ook ‘energiereizen’ leidt. Speciale passie heeft hij voor de prehistorische, megalithische beschavingen en uiteraard ook voor Ierland waar hij vanaf zijn 15e regelmatig te vinden is geweest.

newgrangeIerland: Krachtplekken en hun betekenis
Ierland is een land van verhalen, mythen en legenden, die uit de vroegste geschiedenis zijn overgeleverd en in het bewustzijn van de hedendaagse Ier lijken voort te leven. De mensen en het landschap zijn ervan doordrenkt. Tjeerd Gorter neemt je mee langs en door dit prachtige land en haar geschiedenis en verhalen. Bovenal staat hij stil bij de imposante oeroude bouwwerken en hun betekenis en ook bij de lessen van de bouwers voor onze tijd.

Net als in Engeland zijn ook in Ierland veel overblijfselen te vinden van de oeroude megalitische cultuur. Newgrange en een aantal andere bouwwerken (circa 3200 voor Christus en daarmee een stuk ouder dan Stonehenge) in een binnenbocht van de rivier de Boyne zijn de meest sprekende voorbeelden. Op 21 december valt de eerste zonnestraal achter in de tombe van Newgrange. Zoals we in de lezing zullen zien is het bouwen en plannen van deze tombe een imposante prestatie, gedaan door een volk dat volgens de archeologen eigenlijk vooral een eenvoudige boerensamenleving was.

Er zijn vele, vaak wat kleinere van dit soort tombes in het land te vinden met allemaal een specifieke uitlijning op een speciale dag van het jaar. Voor de toenmalige volkeren waren de aarde en de kosmos onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Afbeelding1En wat is er nog meer? In vogelvlucht een aantal elementen…
Na de Megalieten kwamen de Kelten met plekken waar ze de natuur aanbaden. Ook uit deze tijd stammen ook de ronde stenen forten.

St. Patrick was de brenger van het Christendom. Overal in het landschap en vaak juist voor oude plekken kun je beelden van hem tegenkomen. Dit is ook het geval bij de Croagh Patrick een 764 meter hoge berg in het westen waar de laatste zondag van juli 25.000 Ieren hun zonden komen loslaten. Ook deze berg draagt de echo van een ver verleden. Al in de prehistorie was dit een plek om feest te vieren over de oogst van het jaar.

Afbeelding2Dan zijn er nog de bijzondere Round Towers, zie foto, vaak gekoppeld aan oude kloosterterreinen.

Als laatste: de ‘grote Michaelslijn’ die dwars door Europa loopt begint bij Skellig Michael in het uiterste zuidwesten van Ierland. Van hieruit loopt een lijn die talloze Michael en Maria plekken kruist naar het zuidoosten (bijvoorbeeld Mount St. Michael, Mt. St. Michel, Pisa, Siena, Assisi, Delphi, Akropolis, Delos, Israël).

Over energiereizen
Het zijn universele, eeuwenoude vragen, die iedereen zich wel eens stelt: wie of wat ben ik, waar kom ik vandaan, wat zijn mijn levensdoelen, hoe is mijn verbinding met mezelf en de ander en ook met het grotere geheel? We vragen ons dat af omdat we gewoon willen weten en omdat ons dat groei oplevert. We kunnen hierbij leren van oude volkeren, van wie de kennis nog aanwezig en voelbaar is in het landschap, bijvoorbeeld op de plekken waar zij hun bouwwerken oprichtten (zoals beroemde plekken als Stonehenge in Engeland, Newgrange in Ierland, de kathedraal van Chartres maar ook ‘onze’ eigen hunebedden). Met het ‘intuïtief gereedschap’ kun je deze informatie weer naar boven halen. Als je één keer begint om het landschap op deze manier waar te nemen, gaat er een hele nieuwe, oude wereld open en vakanties zullen nooit meer hetzelfde zijn…!

Meer informatie: www.tjeerdgorter.nl