Donderdag 12 januari 2017, Anne Gouweloos: “Een stukje mee in de dood” (Oud-Beijerland)

Anne-Gouweloos

We kennen allemaal het verschijnsel bijna dood ervaring, waarbij iemand een soort voorschouw krijgt van wat hem of haar na het sterven te wachten staat. Veelal gaat dit gepaard met het zien van een verlichte tunnel en een gevoel van gelukzaligheid en thuiskomen. Wie dit mee heeft gemaakt, heeft geen angst meer om te sterven. 
Wie een stervende begeleidt, of wie bij een stervende aanwezig is kan soms een gedeelde doodervaring beleven. Dat betekent dat je een stukje wordt meegenomen in het proces van sterven door de stervende. Wie dat meemaakt, verliest doorgaans de angst om zelf te sterven en kan de dood van een dierbare beter verwerken. Anne Gouweloos deed onderzoek naar dit fenomeen.

Anne Gouweloos: “Een stukje mee in de dood?”
Anne Gouweloos (1955) besloot op 55-jarige leeftijd, na 36 jaar in loondienst werken, een opleiding tot ‘transpersoonlijk counselor’ te volgen om zo meer authenticiteit te verwerven en een ondernemend hulpverlener te worden.

Anne groeide op in Rotterdam in een middenklasse gezin en volgde het Atheneum. Na de geboorte van haar eerste kind kreeg ze interesse in persoonlijke ontwikkeling en werkte ruim 20 jaar als journalist. Ze houdt van een eenvoudig leven waarin spiritualiteit steeds belangrijker wordt.

De gedeelde dood ervaring
Rondom het sterfbed van een dierbare gebeurt er soms iets dat we niet begrijpen: volkomen gezonde mensen hebben een gedeelde doodervaring met de stervende. In oude geschriften komt het fenomeen al voor, dus we mogen ervan uitgaan dat het hoort bij het leven en de dood. Iemand die een gedeelde doodervaring heeft, reist in zijn beleving als het ware een stukje mee in de dood.

shared_death_sm (1) 150Anne Gouweloos onderzocht hoe rouwende pubers verder leven na de dood van een ouder. Specifiek wilde zij weten of jongeren, die rondom het sterfbed van hun ouder een gedeelde doodervaring beleefden met deze ouder, daar steun en troost uit zouden putten. Dat bleek zo te zijn en deze jongeren bleken ook definitief af te zijn van hun angst voor de dood. Haar onderzoek leverde prachtige verhalen op vol liefde voor de overledene.

Anne vertelt met een vleugje humor over gedeelde doodervaringen en geeft voorbeelden ervan uit haar onderzoek. Ook geeft zij antwoord op de vraag welke invloed een gedeelde doodervaring heeft op het verdere leven van de nabestaande. Bezoekers van de lezing zijn van harte uitgenodigd om van te voren hun eigen ervaringen te delen met de spreekster. Mail naar annegouweloos@gmail.com en zij neemt contact met u op.

Aanmelden
Aanmelden voor deze lezing kan via het contactformulier of door een mail te sturen naar info@skyhighcreations.nl onder vermelding van “Anne Gouweloos”. De kosten bedragen € 17,50 per persoon in de voorverkoop inclusief consumpties. Aan de zaal is de prijs € 20,–. De aanmelding is definitief nadat de betaling is ontvangen. Je kunt € 17,50 overmaken op NL78 ABNA 0467074526 t.n.v. R.J. Beljon (BIC Code: ABNANL2A).

Programma
19.30 uur: ontvangst
20.00 uur: lezing deel I
21.00 uur: pauze
21.30 uur: lezing deel II
22.30 uur: borrel

Locatie
Kerkgebouw van Vrijzinnigen Nederland
Beneden Molendijk 35
3262 AA Oud-Beijerland
Klik hier voor de locatie

In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid op verschillende parkeerterreinen. Let wel op! In sommige straten geldt vergunninghoudersparkeren.

Nieuwsbrief
Als u automatisch op de hoogte wilt blijven van de lezingen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen op: 06  54752559.