Zaterdag 23 januari 2016, Huiskamerlezing praktische filosofie “Wie denk je wel dat je bent?” door Michiel Koperdraat

wp11e7b3ee_06Ken Uzelf
Als je je als kind of jong volwassene eens lekker autonoom opstelt, kan het zo maar zijn dat je de vraag ‘wie denk je wel dat je bent’ op je af krijgt. Een retorische vraag natuurlijk, want nooit blijkt men geïnteresseerd in het antwoord. Raar eigenlijk. Waarom wil men het antwoord op zo’n belangrijke vraag niet weten? En waarom vragen zo weinigen zich af: ‘wie denk ik wel dat ík ben?’ In Delphi wisten de oude Grieken al dat zo’n vraag belangrijk is en dus beitelde men ‘Gnothi Seauton’ (Ken Uzelf) in het steen van de Apollotempel. Als je deze twee woorden op je laat inwerken, ontstaan er naast ‘wie ben ik eigenlijk?’ meer vragen zoals (misschien nog wel belangrijker) ‘wat ben ik niet?’. En: ‘hoé leer ik mezelf kennen?’ of ‘wie in mij kent dan wie?’ of ‘wat denk ik met die kennis te bereiken?’

Verlossing van ongemakken
Sinds eeuwen geven wijze mensen en filosofische scholen ons richtlijnen zodat we onszelf kunnen verlossen van de oorzaak van allerlei ongemakken waarmee we leven, doordat de oorzaak ervan helder wordt gemaakt. En hebben we die filoMichiel Koperdraat Filomsofische leerstellingen en scholen hiervoor per se nodig of hebben we het benodigde geestelijke instrumentarium al in ons? Zo ja, welk instrumentarium is dat dan en hoe kunnen we het gebruiken? In deze middag gaan we dit nader onderzoeken, want in deze bijeenkomst wordt vragen stellen en discussie voeren over de stof aangemoedigd. Zo’n onderzoek is waardevol maar niet per se een ernstige zaak! Er valt best veel te lachen als we hiermee aan de gang gaan, dat is eerder wel gebleken.

Michiel Koperdraat
Voor Michiel Koperdraat is praktische filosofie basis voor alles in zijn leven, het is naast muziek zijn grote liefde. Hij studeert en praktiseert het intensief en hij streeft ernaar het verlangen naar zelfkennis in mensen aan te wakkeren d.m.v. lezingen, worksMichiel Koperdraat SHC klhops en studiedagen. Hij gaf al jarenlang leiding aan praktische-filosofiegroepen.
Als musicus en muziekdocent/-coach geeft hij ook aandacht hieraan omdat mentale obstakels doorwerken in muziekbeoefening. Bij alle gelegenheden nodigt hij uit tot zelfreflectie. Hij heeft de overtuiging dat we pas werkelijk diepgang kunnen krijgen in ons handelen (welke handeling dan ook) als we ons eigen wezen leren kennen.
Michiels interesse voor het verkrijgen van zelfkennis was al vroeg gewekt. Vanaf dat hij op het juiste spoor werd gezet door Peter Ouspensky’s boekje ‘De mens en zijn mogelijke evolutie’ is hij op zoek gegaan naar de essentie van persoonlijke ontwikkeling, die verborgen ligt achter àlle uiterlijkheden. De kernachtige uitgangspunten van Ouspenski zijn dan ook erg belangrijk voor hem, en daarom ook voor deze interactieve dag.

Ouspensky (achtergrondinfo)
Peter Ouspensky (1878-1947) was een Russisch esoterisch schrijver en filosoof. Hij interesseerde zich voor wiskunde, literatuur, theosofie, yoga en occultisme. Ook maakte hij verre reizen naar o.a. het verre oosten. Bepalend voor de verdere ontwikkeling van Ouspensky was zijn ontmoeting in 1915 met George Gurdjieff (1866-1949) in Moskou. Gurdjieff werd zijn leermeester en gedurende enkele jaren werkten ze intensief samen.190px-P_D_Ouspenski(y)
De kern van het denken van Ouspensky en Gurdjieff werd gevormd door de theorie van de zogenaamde ‘vierde weg’, een spiritueel systeem voor de innerlijke ontwikkeling van een mens in het dagelijks leven. Door de eeuwen heen verliep het pad van persoonlijke ontwikkeling via drie aparte wegen. De weg van de fakir, de monnik en de yogi. M.a.w. de weg van het lichaam (kracht en uithoudingsvermogen), de weg van devotie (het hart), of de weg van de geest (kennis). In de 19e eeuw vormde Gurdjieff voor het eerst de opinie dat de meest effectieve weg voor persoonlijke ontwikkeling ontstaat als je deze drie wegen samenvoegt. Ouspensky werke deze methode uit tot wat we nu kennen als de vierde weg methode waarin het lichaam, de geest en het hart samenwerken om tot een vorm van verlichting te komen. Ouspensky vestigde zich vervolgens in Londen, waar hij zijn eigen variant van de vierde weg zou door ontwikkelen.
‘De mens en zijn mogelijke evolutie’ van Ouspensky bevat een beknopt en heldere samenvatting van de belangrijkste ideeën uit Gurdjieffs leer.

Programma
13.00 uur: Inloop
13.30 uur: Deel I
15.00 uur: Pauze
15.30 uur: Deel II
17.00 uur: Borrel

Aanmelden
Aanmelden voor deze lezing is vereist!
Dat kan via het contactformulier of door een mail te sturen naar info@skyhighcreations.nl onder vermelding “Wie denk je wel dat je bent?”. De kosten bedragen € 17,50 per persoon inclusief consumpties. De aanmelding is definitief nadat de betaling is ontvangen. Je kunt het betreffende bedrag overmaken op NL78 ABNA 0467074526 (BIC code: ABNANL2A) t.n.v. R.J. Beljon. Ter plekke is de prijs € 20,–.

IMG_9604Locatie
De lezing vindt niet zoals eerder gemeld plaats in Breda, maar in het hoofdkwartier van Sky High Creations in Strijen. Het exacte adres wordt bekend gemaakt nadat je hebt aangemeld.

Nieuwsbrief
Als u automatisch op de hoogte wilt blijven van de lezingen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen op: 06 – 54 752 559.