Klacht over onjuiste voorlichting mbt orgaandonatie

In december 2016 hebben wij aandacht besteed aan het onderwerp orgaandonatie middels een lezing van Ineke Koedam. Ziehier de aankondiging van destijds. Er blijken nogal wat haken en ogen aan orgaandonatie te zitten, waarover maar weinig wordt gesproken, maar die je wel moet weten voordat je een keuze maakt orgaandonor te worden of niet.

De Staat en de Nederlandse Transplantatie Stichting roepen ons in campagnes op om ons op te geven als donor van organen ‘na ons overlijden‘. In werkelijkheid is een donor echter helemaal niet dood wanneer zijn organen worden uitgenomen. Er is zelfs een reĆ«le kans dat hij de uitneemoperatie ervaart en er pijn bij voelt. Zie de bijgevoegde notitie ‘hersendood en orgaandonatie waarin wordt ingegaan op de vraag of de donor op enigerlei wijze kan ervaren dat er operatief organen worden uitgenomen.

Er moet dus een eerlijke en betere voorlichting komen. Oud-advocaat Frank Stadermann pleit daarvoor. Hij spant zich in die betere voorlichting te bereiken door middel van een klacht bij de Reclame Code Commissie. Zie voor het concept klaagschrift deze link

Mocht je ook als klager willen optreden, stuur dan een e-mail met je naam, adres, woonplaats en e-mailadres naar frankstadermann@outlook.com. Dan zal hij je als een van de klagers vermelden. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Deze actie wordt mede gesteund door Ger Lodewick en Ineke Koedam. Lodewick is bekend van het boek “Wat je over orgaandonatie zou moeten weten”. Hij schreef over de haken en ogen van orgaandonatie in het blad Spiegelbeeld en hij spant zich al jaren in voor een respectvolle manier van omgaan met de dood. Voor meer informatie zie: orgaandonor-neen.nl.

Ineke Koedam is actief op het gebied van stervensbegeleding. Ze schreef het boek “Orgaandonatie Doodgewoon” spant zich in om de waarheid over orgaandonatie over het voetlicht te krijgen. Meer informatie is te vinden op www.weerschijn.nl.